torsdag 31 januari 2013

Alla hjärtansdagpyssel


På Wordplayhouse hittade jag detta fina pyssel som passar i alla åldrar. Perfekt att göra efter en skogspromenad då man har samlat på sig en massa vackra saker som man inte riktigt vet vad man ska ha dem till. Det går ju för all del att göra även fast det inte är någon speciell högtidsdag.

tisdag 29 januari 2013

TÄVLING!!!!

På Förskoleburken kan man just nu vinna den här boken. Egentligen borde jag inte tipsa om denna för jag vill förstås vinna.


lördag 26 januari 2013

Is

Hela den här veckan har vi hållit på med is. Fryst vatten i alla möjliga kartonger och bunkar. Sedan har barnen byggt olika saker. Vill man ha färg på isblocken kan man använda vattenfärg i vattnet men även karamellfärg, mjölk, silkespapper som man smulat sönder. Ja det är bara låta fantasin som kan sätta stopp. Som lim använder man vanligt vatten. Tyvärr har jag varit dålig med kameran i kylan men här kommer lite inspiration från andra som varit duktigare med kameran.


Sunhats and Wellieboots har gjort söta ljuslyktor

Vi i villa har steg för steg beskrivning på hur man gör islyktor.

Huset på landet har en bra bild på istavla

måndag 21 januari 2013

Spåra i snön

På Jägarförbundets hemsida finns det en hel del med material som man kan skriva ut gratis. Faktablad, färgläggninsbilder och bilder på våra vanligaste djur men även spår i naturlig storlek. Dessa har jag skrivit ut och laminerat och har med mig till skogen med barnen så vi kan se vilka djur som varit där innan oss. I början hänger de inte riktigt med men efter några gånger kan de själva lista ut vilket djurspår de ser i snön. Antingen har vi med oss en djurbok och läser lite fakta om djuren på plats eller så tar vi det sedan inne. Bajs är även det tacksamt att studera men det har jag inte hittat något gratismaterial om utan får använda en hederlig bok från bokhandeln.

lördag 19 januari 2013

Vanten- en räknesaga


På Unga Fakta som är en av mina favoritsidor finns den här underbara varianten av Vanten som passar nu till vintern. Dels finns den så att man kan läsa den på datorn eller så kan man skriv ut den och färglägga. Jag har laminerat så att man kan läsa den ute. Ibland har vi satt upp den i skogen så man får gå runt och läsa. Det tycker jag funkar riktigt bra när det är kallt och barnen behöver röra på sig. Vem har sagt att man måste sitta still när man läser sagor?

fredag 18 januari 2013

Mat till Alla hjärtans dag.

Ofta när det är nån högtid vill man göra det lite festligt för barnen även vid maten. Det är svårt att hitta bra alternativ utan socker. Efter att ha googlat runt en massa på amerikanska sidor har jag hittat en hel del. Så här kommer några tips inför Alla hjärtans dag!


Hanela's hittade jag söta potatishjärtan och svinnet som blir över kan man göra potatismos av.


Hur man enkelt gör hjärtformade morotsbitar hittade jag på Recipe by photo


The paper mama har ett enkelt sätt göra hjärtform på bacon.

måndag 14 januari 2013

Vinterfåglar

Varje dag tittar vi ut genom fönstret på fåglarna som kommer och äter maten vi lagt ut. Mest kommer det talgoxar men vi har sett en hel del annat också. Barnen tycker det är roligt att titta och fågelböckerna när det kommer en ny sort och hjälper till att fylla på med ny mat. Därför var det roligt när jag hittade det här pysslet som jag kunde göra med de äldre barnen.


Bloggen heterKrea-uglen

söndag 13 januari 2013

Mulledricka

Här kommer ett litet recept som passar utmärkt att göra på spritköket tillsammans med barnen eller förbereda hemma i en termos då barnen behöver något varmt att dricka ute och man vill ha det lite mer festligt.



MULLEDRICKATill 2 pers
4 dl äppeljuice
2 dl svartvinbärssaft (utspädd)
en bit kanelstång
4 hela kryddnejlikor
0,5 dl russin
en halv burk mandariner
Blanda alla ingredienser (utom russin och mandariner) i en kastrull, låt småkoka i 5 minuter, sila blandningen. Tillsätt russin och mandariner, häll den färdiga drycken direkt i en ren termos. Komplettera med ryggsäck, muggar plus en sked vardera att fiska upp frukten med.
Russin fungerar olika på barn. Vissa gillar dem, andra inte. Vill du vara på den säkra sidan serverar du dem bredvid, som tillval.

Receptet är hämtat ut boken "Vilda Drycker Vilda Marker"